Aslı Acar Kaya – Ali Kaya
NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneği
Sizi ve Akantus Art’ı tanıyabilir miyiz?
Merhaba, biz Aslı ve Ali. Ali, Kimya ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri. Ben ise Arkeoloji öğrenimime devam etmekteyim. Akantus Art oluşumunu kurma önceliğimiz Anadolu’nun biyoçeşitliliğinin tanınması ve korunması için bilimin ışığında sanat çalışmaları yapmak. Bunun yanı sıra yüzlerce bitki türünden kendi tasarımımız olan yüzlerce farklı modelde takılar üretiyoruz. Sanat çalışmalarımızda nesli tehlike altındaki türlere öncelik tanıyor, bilimsel ve kültürel açıdan bilgi veriyor ve doğayı koruma amacı güden geniş bir ağ oluşturmayı hedefliyoruz. Sanatın en içinden çıkılmaz konuları dahi ifade gücünden yararlanarak, insanları doğa için birleştirmeyi ve kaynaştırmayı istiyoruz. Toplumda ilk dikkat çeken şey dış görünüş olduğundan üretimlerimizi “takı” üzerinde yoğunlaştırdık. Bu sayede yaratmayı hedeflediğimiz toplumsal algı ve ürünlere olan ‘acaba bu nedir’ sorusuyla gelen merak, amaçladıklarımız için büyük önem arz ediyor. Oluşan merakın devamında kişi bitkiler, hayvanlar ve mantarlar alemini tanıyor, biyoçeşitliliğin önemine dair bir şeyler işitiyor ve doğaya dair cevaplanmasını isteyebileceği birçok soruyla bulunduğu ortamdan ayrılıyor. Oluşan ilk merak diğer ikincisini tetikliyor ve basit gibi görünen bu süreç, bir kişide dahi oluşabilecek bilinci hedefliyor. Çünkü biliyoruz ki içi doldurulmamış bütün kavramlar ve ideolojiler çökmeye mahkumdur. Doğayı anlatarak, onu tanıtarak ve insanlarda ‘merak’ uyandırarak onu korumayı sürdürebiliriz. Üretirken en önemli prensiplerimizden biri de gereğinden fazla tüketmemek. Bu ne anlama geliyor? İçerisinde bulunduğumuz çağda ‘fazla tüketimin’ yanı sıra ‘fazla üretim’ de ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu sebeple doğadan topladığımız her bitkisel malzemeyi gereğinden fazla almamaya dikkat ediyoruz. En az tüketim ile en fazla üretim elde etmek bizim için vazgeçilmez bir unsur oluyor.
Doğayı korumak onu tanımakla başlar
Yarattığınız değişimi, ekolojik ve/veya sosyal faydasını bizimle paylaşır mısınız?
Sloganımız olan “Doğayı Tarzınızda Yansıtın” ile yanıt vermeye başlamak istedik. Birçok insanın tabiata olan bakış açısını çok fazla değiştirdiğimizi gözlemliyoruz. Esasında kullandığımız bitkiler ve bunlar ile tasarladığımız hayvanlar, bitkiler ve mantarlar aleminden olan canlıların tanıtılmasını bilimsel, mitolojik, edinimsel, hikayeler ve kültürel bakımdan insanlara anlatıyoruz. Yaptığımız iş doğrultusunda birçok insanın tabii bilimlere akademik olarak yönelmelerine de vesile olduğumuz gibi etkin bir çevreci de olduklarını gözlemliyoruz. İnsan bilinmezlikten korkar ve ne yapacağını bilemeyebilir, bir şeyi tanımadan da onu korumaya çalışırken ne yapılması gerektiğini bilemeyiz. Bu yüzden biyoçeşitlilik ile kurulan bilimsel ve duygusal bağ doğayla bütün olarak yaşayabilinmesine birçok açıdan imkân sağlıyor. Sağlam bir temel oluşmuş oluyor. 😊🌿Yüzlerce bitki türünden binlerce farklı tasarımda takılar ve aksesuarlar üretiyoruz. Bu takılarımızda kimi zaman Doğu Karadeniz’de yayılış gösteren bir bitki eşlik ederken, kimi zaman Trakya’da Istranca Dağları’nda, kimi zaman Toroslar’da yaşayan bitkiler eşlik ediyor. Kısaca Anadolu’nun üç fitocoğrafi bölgesinden bitkiler kullanıyoruz. Bunun yanı sıra geleneksel ahşap oyma sanatıyla Türkiye’de yayılış gösteren türleri tablo ve dekorasyon haline getiriyoruz.
Üretimde akılcı su kullanımı uyguluyor musunuz?
Hemen hemen üretim yaparken suya ihtiyacımız olmuyor. Takılarımızda kullandığımız bazı bitkileri bahçemizden temin ediyoruz, bunları ise damla sulama yöntemiyle suluyor veya sulamaya çok az ihtiyaç duyan bitkileri tercih ederek sağlıyoruz.
Atık yönetimi sürecini nasıl yönetiyorsunuz?
Tamamen bitkilerden çalıştığımız için oluşan ahşap yonga parçaları, kabuklar, çiçekler, kökler vs. her şey kompost olarak tekrar toprağa dönüşüyor. Üretimlerimizde kullandığımız tek plastik olan misinayı yeni bir alternatif bulana kadar kullanmayı sürdürmek zorundayız. Bilekliklerimizde kullandığımız bu misinadan artan parçaları plastik geri dönüşüm kutularına atıyoruz.
Enerji yönetimi süreci peki?
Tamamen beden gücü ile ürettiğimiz için elektriksel enerjiye pek ihtiyaç duymuyoruz. Kahve makinesi sayılıyor mu? 🤭 (Enerji kaynağımız konut elektriği)
Ürünün kullanım sonrası bertarafı (değerlendirilmesi) doğa dostu mu?
Üretilen her ürün bitkisel içerikli olduğu için; ormanda yürürken, şehirde koştururken kaybettiğiniz bir takı, organik atık ya da tohum olarak toprağa düşecektir. Ahşap oyma eserlerimiz ise akrilik boya dışında herhangi bir kimyasal ihtiva etmemekle beraber ömürlük kullanıma uygun üretilir.
Farklı bir konuda ekolojik fark yaratıyor musunuz?
NATURA DERNEĞİ olarak ülkemizin çeşitli alanlarında yarasalar ile ormanlarımızı korumak adına bilimsel projelerde yer alıyoruz. Ayrıca Güneybatı Anadolu’da yayılış gösteren yaban kedilerinin popülasyon artışı ve korunması için yine çeşitli çalışmalarımız mevcut. Derneğimizin bünyesinde Köyceğiz’de 2021 büyük yangını için yangın rehabilitasyon çalışmalarımız birkaç yıl boyunca sürecek bilimsel bir çalışmalarımızdan yine bir tanesi. Ayrıca çeşitli STK’larda ve Çevreci derneklerde ekolojik çalışmalarda yer alıyoruz.