Kaş’ın bağrını delecek Finike-Demre-Kaş “duble yol” projesi içinde yeniden gündemde.
Konu ilk olarak 2017 yılında Kaş-Kalkan bölünmüş yol projesi olarak karşımıza çıkmıştı.
Kaş-Kalkan arasındaki sadece 28,7 km lik bu otoyol projesinde
- 3 tünel, toplam 5,5 km (5460 m)
- 4 viyadük, toplam 425 m
- 7 kavşak
- 3 alt geçit
- 2 park alanı
- 1 tali yol yer alıyor.
“Yol”, Kaş’ın deniz gören yamaçlarından, arkeolojik ve doğal sit alanlarının kiminin üstünden kiminin altından geçecek şekilde, örneğin Kaputaş kanyonu 1. Derece Doğal Sit alanı esasen, halk deyimiyle “çivi bile çakılamaz” nitelikteyken viyadükle geçiş planlanmış.
Bunca arkeolojik ve doğal sit alanlarını ve endemik flora ve faunanın yaşam alanları parçalayarak geçecek “YOL” için Antalya Valiliği “ÇED Gerekli Değildir” iznini verivermişti.
Ağustos 2017’de 77 yurttaş, Antalya Peyzaj Mimarları Odası ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği “Çed Gerekli Değildir” kararının iptali için dava açtı. O dava 2019 yılında kazanıldı ve Danıştay tarafından da onaylandı. Ayrıca Kaputaş’dan viyadükle geçişinin SİT kararları nedeniyle mümkün olmadığına dayanarak mahkeme bu Projenin iptaline karar vermişti.
Ne var ki bu “YOL” projesinden vazgeçilmediği Kaş-Kalkan otoyol projesinin Finike-Demre-Kaş duble yol projesinin içine konularak yeniden gündeme getirildiğini, bu kez ÇED sürecinin başlatıldığını gördük. Bu kapsamda her üç İlçede de ÇED halk toplantıları planlandı. Finike’de halkın ve Belediyenin dayanışma içindeki tepkileri nedeniyle ÇED halk toplantısı yapılamadı ve Finike etabı “incelenmek üzere” şimdilik askıya alında.
Demre ve Kaş’ta yapılan ÇED toplantılarında büyük çoğunlukla halkın bu yolu istemediği ortaya çıktı.
ÇED sürecinin son aşaması ÇED İDK ( İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısı 4 Ocak 2024 tarihinde ÇŞİD Bakanlığında yapıldı. Bu toplantıya Finike Belediye Başkan Yardımcısı, Demre Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi, Kaş Belediye Meclis Üyesi, STK temsilcileri ve 3 yurttaş katılarak bu yolun tarım, hayvancılık, su kaynakları, insan ve doğal yaşam, arkeolojik sit alanlarına, orman alanlarına, doğal peyzaja vereceği zararlar anlatıldı. Ayrıca 64 km’lik yolun 30 km sinin patlatmalarla geçileceğini buradan çıkacak hafriyat artıklarının ( ki 12 milyon hafriyat artığı kalacak), Belediyelerin hafriyat dökme alanlarına taşınacağı yazılmış olmasına rağmen böyle alanların olmadığı vurgulandı.
Yolun AFAD-İRAP raporu haritalarına göre birkaç yerde 1. Derece Deprem Fay hatlarının üzerinden geçtiği de dile getirildi ancak KGM’nin bunu pek önemsemediği anlaşıldı.
Şimdi ne olacak?
ÇŞİD Bakanlığı ÇED kararına yurttaş itirazlarını 26 Ocak 2024 tarihine kadar alacak ve değerlendirecek.
Finike-Demre-Kaş Duble Yol Projesi olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yapılan bu projeye itirazlar, Finike ve Demre Belediyelerinin yerel halkla dayanışma içinde Kaş’ta ise sivil toplum ve halk dayanışması içinde yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda CHANGE.ORG sitesinde bir imza kampanyası açıldı. https://chng.it/YwwvYYcr
Herkesi bir imza vererek, doğaya, tarihe, tarıma, hayvancılığa, su kaynaklarına, turizme ve insan yaşamına telafisi mümkün olmayan zararlar verecek olan bir yıkım ve yok etme projesi olan Finike-Demre-Kaş Bölünmüş Yol projesine itiraz etmeye davet ediyoruz.
Yola karşı değiliz; mevcut yolların genişletilmesini ve iyileştirilmesini istiyoruz.
Daha fazla bilgi için:
https://www.change.org/p/duble-yol-i%C3%A7in-orman%C4%B1-antik-kenleri-k%C3%B6ylerimizi-yok-etmeyin-mevcut-yolu-i%CC%87yile%C5%9Ftirin-csbgovtr-antalyabb-kasbelediye?recruiter=265014456&utm_source=share_petition&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_medium=whatsapp&utm_content=washarecopy_37841846_tr-TR%3A0&recruited_by_id=10686550-d48a-11e4-afb9-6d58a7bb4fc8
Hazırlayan: Eral Çiyan Şenerdi-Kaş Çevre ve Kültür Derneği