Kasım Avcı
Telli Turna Doğa Derneği
Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen “İl Av Komisyonu” toplantılarında yer alabilmek için Muş ilinde doğa, tarih, kültür, sanat alanlarında faaliyet gösteren “Telli Turna Doğa Derneği – Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği – 1071-ALPDER” dernekler olarak 2011 yılından bu yana yazılı ve sözlü müracaatlarda bulunduk. Ancak komisyon toplantılarına davet almadık.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü’nü, çeşitli yer ve zamanlarda yaptığımız yazılı, görsel ulusal ve yerel haber konularında yer almaları için davet ettik. Doğa koruma bilincinin kamuoyunda kuvvetlenmesi amacıyla ulusal ve yerel haber kaynaklarında yüzlerce haber kaynağını oluşturduk. Dolayısıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü çalışanları ile bağlantımız bulunmaktadır.
Şubat 2022 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü, İl Av Komisyonuna katılımımız için davette bulundu ve komisyona katıldık. Komisyonda iki farklı avcılık derneği ve doğa koruma alanında da bizim derneğimiz yer aldı. Komisyon önceden hazırladığı avlanma sahaları haritası, avlanma süreleri, alt ve üst limitler gibi standart yazı taslağını komisyona sundu. Komisyondaki her bir kurum amiri toplumda bilinen, tanınan ve iyi izlenimleri olan kişilerdi. Komisyondaki çalışma iyi iletişim içinde ortalama 45 dakika sürdü.
İlimizdeki Karasu, Murat Irmak havzaları ile onları besleyen 3 büyük akarsu havzası, IRON sazlıklarının tamamı, Muş, Malazgirt ve Bulanık ovalarının tamamı, Hamurpet gölleri, Bulanık ve Kaz göllerinin tamamının tüm yıl boyunca (balıkçılık faaliyetleri haricinde) tüm avcılık faaliyetlerine kapatılması yönlerinde yoğun baskı yaptık. Fakat netice alamadık.
Yüksek ihtimalle, Merkez Av Komisyonunun yerelde önemli etkisinin yanı sıra, yerelde kamu idarelerinin bazı çalışma ve faaliyetleri teamül/formalite olarak görmelerinden kaynaklandığı kanaatindeyiz.
Görsel: Sky illustration vector created by pikisuperstar – www.freepik.com